Sofranul - condimentul care te vindeca.

Sofranul - condimentul care te vindeca.

Beneficiile sofranului:

1. Distruge celulele canceroase
Conform The Telegraph, mai multe substante care se gasesc in mod natural in sofran au proprietati anti-cancer - inhiba cresterea celulelor canceroase. Curcumina, substanta activa din sofran, are aceasta capacitate si si-a dovedit eficacitatea in tratarea diferitelor tipuri de cancer - gura, urechi, san, stomac, uterin sau tumori la ficat. Sub forma de tinctura, este folosit la tratarea ranilor de col sau a celor uterine.

2. Inhiba depunerile de grasime si scade colesterolul
Tot curcumina poate opri extinderea celulelor grase in organism. Pe langa faptul ca ajuta persoanele supraponderale sa scada in greutate, s-a dovedit ca sofranul contribuie si la scaderea colesterolului rau din sange si a trigliceridelor, precum si la ameliorarea steatozei hepatice (ficat gras).

3. Ajuta inima si neuronii
Adaugat in mancare, sofranul are efect tonic asupra inmii. De asemenea, studiile au aratat ca este de mare ajutor bolnavilor care au trecut printr-un accident vascular cerebral. In testele de laborator, realizate pe animale, s-a demonstrat ca un compus din sofran ajuta la regenerarea neuronilor, ajutandu-i sa supravietuiasca in caz de trauma majora. Cercetatorii lucreaza la un medicament pe baza de sofran.

Cand are loc un atac cerebral, creierul este privat de oxigen, ceea ce face ca unii neuroni sa moara sau sa aiba de suferit. Un astfel de tratament ar face ca neuronii supravietuitori sa se vindece, regenerand tesuturile. 

4. Previne orbirea la batranete
Mai multe cercetari au aratat ca sofranul imbunatateste vederea si previne degenerescenta maculara, cea mai comuna cauza a orbirii, mai ales in cazul varstnicilor. Sofranul inverseaza efectele cauzate de degenerescenta maculara, considerata cel mai frecvent factor de aparitie a orbirii in cazul persoanelor in varsta.

 "Vederea pacientilor s-a imbunatatit dupa ce au luat pastile cu sofran", a declarat Silvia Bisti de la Universitatea din Sidyney, coordonatoarea acestui studiu. "Atunci cand au efectuat testele oculare traditionale, de citire a unor diagrame, o parte dintre pacienti au putut sa citeasca randurile mici, din partea de jos a diagramelor, pe care nu puteau sa le vada inainte, iar alti pacienti au declarat ca au reinceput sa citeasca ziare si carti", a adaugat Silvia Bisti.

5. Trateaza depresia
Ceaiul din sofran se foloseste de multa vreme pentru a trata depresia. O cantitate mare din astfel de ceai are ca efect o stare de euforie. Conform unui studiu recent, sofranul are acelasi efect cu prozacul in tratarea depresiei moderate si usoare.

Arabii il foloseau pentru proprietatile lui anestezice si ca sedativ. Este un excelent antispasmodic, ajuta la digestie, creste apetitul si trateaza colica renala. Este un tonic al inimii, are actiune antiinflamatoare, fiind folosit sub forma de tincturi in tratamentul artritei. Este un antidepresiv si antipsihotic eficient si este folosit cu succes in tratarea isteriei. In medicina indiana, un amestec de sofran si unt topit este folosit in tratarea diabetului. Oamenii de stiinta italieni au descoperit ca sofranul poate opri orbirea la batrâni si poate trata diverse boli ale ochilor

6. Imbunatateste circulatia sangelui si regenereaza pielea
In medicina chineza, sofranul este folosit pentru imbunatatirea circulatiei sangelui. Medicamente care contin sofran sunt folosite la tratarea acneei, a condiloamelor si a altor boli de piele. Sofranul vindeca arsurile si ranile superficiale, ajutand la regenerarea pielii.

7. Ajuta digestia
Infuzia de sofran (o jumatate de lingurita de sofran dizolvata intr-un pahar cu apa fiarta) usureaza digestia si este un remediu naturist bun pentru cei care sufera de balonare sau constipatie. Dupa ce s-a racit, bea jumatate din infuzie dupa masa de pranz si jumatate dupa cina.

8. Leac in disfunctiile erectile
Grecii si arabii foloseau sofranul ca afrodiziac pentru ca are proprietati asemanatoare hormonilor. Romanii il adaugau in apa de baie iar femeile, in Evul Mediu, foloseau pomezi de par cu sofran pentru a fi mai atragatoare. In zilele noastre, este indicat in tratamentul impotentei si al sterilitatii.

Contraindicatii
Nu consuma mai mult de doua grame de sofran pe zi. De asemdnea, sofranul poate provoca avortul, de aceea trebuie evitat de gravide.


Scrie un Comentariu

Nota: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

Related Posts

Mină de aur într-o grădină din Bihor.

By Kallai Eva