- Kallai Eva
- 06 November, 2018
- 3029
- 0
Alegerea și depozitarea șofranului.
Șofranul este una dintre cele mai scumpe condimente, de aceea este important să alegeți calitatea potrivită, pentru a obține condimentul potrivit valorii banilor dumneavoastră. Șofranul poate fi achiziționat pe tot parcursul anului, din orice magazin. Vă puteți întâlni cu trei tipuri de șofran pe rafturile magazinelor: fir de șofran, șofran măcinat și praful de șofran.
Firul- sau praful de șofran să achiziționați numai de la un vânzător de încredere.
Atunci, când cumpărați șofran, asigurați-vă că mirodeniile au o culoare roșie închisă. Capătul poate fi portocaliu, dar altfel trebuie să fie de o culoare uniformă.
Cu cât șofranul este mai închis la culoare, cu atât mai bun este calitativ. Dacă, capătul șofranului nu este portocaliu, acest lucru ne indică faptul, că șofranul este de o calitatea inferioară, deoarece a fost vopsit. Firele de șofran trebuie să fie tari și ușor de sfărâmat.
Praful de șofran este mai greu de ales după culoare, deoarece este mult mai probabil să fie falsificat sau să fie amestecat cu alte subtanțe. De obicei, însă, are o culoare mai deschisă decât firul de șofran. Dacă doriți să cumpărați un condiment de înaltă caliate, alegeți un brand de încredere. Pasul următor este verificarea aromei șofranului, care trebuie să fie tare și proaspăt. Mirosul să fie dulce, dar nu inconfortabil.
Deși șofranul poate fi găsit atât subformă de fir, cât și măcinat în magazine, este de preferabil să alegeți firele de șofran, deoarece condimentul măcinat se păstrează mai puțin timp. În plus, acestea sunt de obicei amestecate cu alte materiale și nu au aceleași calități și gust ca firul de șofran. Practic, șofranul este un condiment scump, de aceea dacă vă întâlniți cu un produs mai ieftin, începeți să suspectați, deoarece este probabil să fie de o calitate inferioară sau un condiment fals.
• Depozitarea: Șofranul se păstrează într-un recipient închis ermetic, cum ar fi o sticlă, într-un loc răcoros, întunecat și uscat.
Ideal, șofranul se păstrează sub temperatura de 200 C și sub o umiditate relativă de 40%, respectiv departe de lumină. Dacă praful de șofran este puțin adunat, înainte de depozitare răsfirați-l puțin. În acest fel șofranul devine mai ușor de manipulat în timpul gătitului. Deși șofranul poate fi păstrat timp de mai mulți ani (dacă este depozitat corect), totuși este recomandat să-l folosiți în termen de 2 ani, deoarece cu trecerea timpului, își pierde din aromă.